24 Ekim 2015

ENLEMSEL YAPI YA DA ''PARALEL YAPI'

Gün geçmiyor ki ülkemizin gündeminde sular durulsun. 90 yıllık bu ülkede hemen hemen her yıl bir gündem kamuoyunu meşgul etmiştir. Cumhuriyetin ilanı, İstiklal Mahkemelerinin işlevi, devrimler(!), Terekkiperver Cumhuriyet Fırkasının kapatılması, Adnan Menderes'in idamı, sağ-sol çatışmaları, Pkk, Turgut Özal,Adnan Kahveci ve Eşref Bitlis'in şüpheli ölümleri yine Uğur Mumcu suikasti, Sivas Olayları, Hırant Dink cinayeti, Muhsin Yazıcıoğlu'nun sır helikopter kazası, Gezi Olayları ve son olarak Paralel Devlet.Daha düne kadar birlikte olunan,aynı dünya görüşünü benimseyen insanlar ne oldu da bir kaç ay içerisinde birbirlerine düşman kesildiler ve daha uzun süre süreceği şimdiden belli olan bir kan davasının tarfları oldular.

 Türkiye'nin son yıllardaki atılımları yadsınamaz bir gerçek. Askeri,siyasi,ekonomik ve toplumsal kalkınmada Dünya'nın imrenerek izlediği bir ülke konumunda. Diğer bir ayrıntı ise bu gelişmelere paralel olarak çevresindeki komşu devletlerle de çeşitli ilişkiler kurmaya başlamıştır.Mirasçısı olduğu imparatorluğun kapsadığı coğrafyalar tarafından da hayranlıkla takip edilmekte ve yıllarca Batı babalarının istediği gibi at koşturduğu topraklara tarihine yakışır bir şekilde ilham kaynağı olmuştur.Bu kendisini Tunus'ta Yasemin Devrimi daha sonraları Arap Baharı ile Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da domino etkisiyle gösterdi. Başbakan'ın Orta Doğu'da mitingler düzenlemesi, Mısır'da coşkulu bir şekilde karşılanması tarihteki tozlu raflarda yerini alan bir imparatorluğunun ortak mirasçıları tarafından tekrar
silkelenmeye başladığının bir göstergesiydi.Batılı güçlerin geçmişte cetvel koyarak çizdikleri, orada olmasalar bile yönetimleriyle onları aratmayacak uşakların başı çektiği topraklarda yeni bir ufuk belirmeye başlamıştı.Bu elbette ki bu karanlık odakları rahatsız edecekti. Hızlı bir manevrayla Arap Baharı'nı lehlerine çevirmeyi başardılar.Libya'ya müdahaleyi BM'den çıkarılan jet bir kararla gerçekleştirdiler ve sanki yangından mal kaçırırcasına Fransa hemen yeni hükumetle petrol antlaşması imazladı.Libya petrolleri 60 yıllığına Fransız Total tarafından çıkarılıp işlenecek ve satılacaktı.Mısır'da Hüsnü Mübarek devrilmiş yerine Müslüman Kardeşler hareketinin içinden gelen Mursi iktidara gelmişti.Bu değişim, ilk bakışta ABD'nin ve İngiltere'nin onayını almış gibi görünse de daha sonraları Mursi hükumetinin Türkiye ile yakınlaşması İsrail'i rahatsız etti. Ne hikmetse idamla yargılanan diktatör Mübarek hapisten  çıkıyor, halkın isteği ile başa gelen Mursi içeri atılıyordu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder